Miksi ihmiset tulevat toimistolle?

NCC:n tekemän tutkimuksen mukaan tietotyöläiset haluavat joustoa työpaikan suhteen eli päättää pitkälti itse, missä työskentelevät. Myös toimistolle halutaan tulla. Ja kun toimistolle tullaan, siellä halutaan tavata kollegoita. Miten kohtaamiset voidaan varmistaa?

Mitä kaikkea uusi hybridityöajatus pitää sisällään?

Asiantuntijoiden mukaan hybridityö on muutakin kuin vain keskustelua siitä, ollaanko etänä vai toimistolla. Kyseessä on syvällisempi ajattelu- ja toimintatapojen muutos. Työhön liittyy nyt useampia ulottuvuuksia kuin koskaan aiemmin: henkinen ja fyysinen hyvinvointi, inhimillinen johtaminen, yhteisöllisyyden ylläpitäminen, sitoutuminen omaan työyhteisöön, etä- ja lähityön yhdistäminen, digitaalisten työkalujen sujuva käyttö, kotien soveltuvuus työskentelyyn ja toimistotilojen funktio.

Työhön liittyy myös vahvasti kysymys siitä, miten työ määritellään ja mihin ihmiset haluavat kallisarvoisen aikansa käyttää. Pandemian jälkeen yhteistyön, yhdessä tekemisen ja yhdessä olemisen arvo ymmärretään nyt ihan uudella tavalla. Ihmiset haluavat olla toimistolla ja nähdä toisiaan, myös tulevaisuudessa.

Johtamistapa ja yrityskulttuuri näkyvät myös toimitiloissa

Kilpailu työvoimasta on johtanut siihen, että työnantajien on entistä tarkemmin kiinnitettävä huomiota työoloihin. Palkalla voi kilpailla tiettyyn pisteeseen asti, mutta sen jälkeen muut asiat ratkaisevat. Erityisesti nuoret ovat hyvin kiinnostuneita siitä, millainen kulttuuri organisaatiossa on. Tässä yhteydessä myös toimitiloilla on paljon merkitystä, sillä monissa yrityksissä tuskaillaan, miten kulttuuria rakennetaan, jos ihmiset ovat toimistolla miten sattuu. Monet ovatkin päätyneet malliin, jossa tiimit päättävät pelisäännöt toistensa kohtaamiselle. Kulttuurin luominen täysin etänä koetaan usein vaikeaksi. Johtajallakin täytyy olla aikaa, osaamista ja kiinnostusta johtaa niin, että se palvelee yksilön tai pienen tiimin tarpeita.

Yrityksen toimitilojen toimivuuden, ergonomian, esteettisyyden ja tunnelman pitää nyt olla sellaisia, että toimistolle halutaan lähteä. Tilasuunnittelun periaatteet ovat muuttuneet yhä räätälöidyimmiksi yrityskulttuurin mukaisesti. Toiveiden tynnyri on isompi kuin koskaan. Yritykset haaveilevat spaosastoista lastenhoidon järjestämiseen, jotta henkilöstö viihtyisi työpaikalla ja arki soljuisi helposti.

Riittävästi tilaa palveluiden ääreltä

Sijainti on aina ollut toimipaikalle tärkeää, mutta nyt sen merkitys on korostunut entisestään. Jotta arki sujuu, halutaan hyvien liikenneyhteyksien äärelle ja palvelujen keskelle. Sellaisia paikkoja ovat esimerkiksi Helsingin keskusta ja Ruoholahti sekä Espoossa Keilaniemi ja Leppävaara. Niistä löytyvät myös kehityskohteemme Kulma21, We Land, BEAM, OOPS ja Axelsberg.

Tulevaisuudessa tarvittavien tilojen määrää voi olla vaikea arvioida, mutta ainakin monet yritykset ovat raportoineet lähes täysistä toimistoista, joista on ollut välillä vaikeaa löytää vapaata työpistettä tai neuvotteluhuonetta. Tilojen suunnittelussa on nykyisin usein mukana ihmisiä organisaation eri funktioista ja työntekijöiden mielipiteitä kuullaan yhä laajemmin. Sieltä se oikea suunta usein löytyy ja idea siitä, millainen on ympäristö, joka aidosti palvelee ja tuo lisäarvoa työpäiväkokemukseen.

Asiantuntijanäkemysten mukaan tilojen tulevaisuuden ratkaisevat kolme tekijää: sijainti, luovuuden ja kohtaamisten mahdollistamat tilat ja jakaminen.

Jos aihe kiinnostaa, suosittelen tutustumaan tarkemmin Työn uudet kasvot -tutkimukseemme.

NCC:n työn uudet kasvot -tutkimuksesta nousi 5 trendiä, jotka muokkaavat työn tulevaisuutta:

  • Hybridityö muuttaa asenteita
  • Työn tekemistä ei voi enää näytellä
  • Paras kulttuuri voittaa
  • Sieluttomien konttoreiden aika on ohi
  • Tekijät vaativat, työnantaja palvelee

Kirjoittaja: Uku Jaatinen, NCC:n myyntijohtaja

Takaisin
Jaa artikkeli

Jätä yhteydenotto­pyyntö

Otamme sinuun yhteyttä ja kerromme lisää erilaisista toimitilaratkaisuista.

Sinan Imaditdin Myyntipäällikkö +358 40 738 2484 sinan.imaditdin@ncc.fi

NCC kehittää vetovoimaisia toimitilakohteita

Tutustu ajankohtaisiin toimistohankkeisiimme.

We Land

Ruoholahti, Helsinki

OOPS

Leppävaara, Espoo

BEAM

Keilaniemi, Espoo

Cleantech Garden

Kiviruukki, Espoo

NCC on johtava kestävän kehityksen mukaisten toimitilojen kehittäjä, jolla on tarjota vetovoimaisia kohteita sekä toimitilaa etsiville yrityksille että sijoittajille.

ncc.fi